En una recent entrevista amb New Statesman Spotlight, el cap del Centre de Seguretat Cibernètica de l’OTAN, Ian West, va discutir l’evolució de la guerra cibernètica i els desafiaments que afronten els defensors de la seguretat cibernètica. West va destacar el ciberatac de 2007 a Estònia com un punt d’inflexió, demostrant el potencial dels ciberatacs en conflictes. Des de llavors, les amenaces cibernètiques han continuat superant les defenses, amb el govern del Regne Unit reconeixent recentment la IA com una amenaça estratègica.
West, que va començar la seva carrera a la Royal Air Force, ara supervisa la protecció de la infraestructura de xarxa crítica de l’OTAN. Va assenyalar que la guerra moderna, com es veu en la invasió de Rússia a Ucraïna, combina atacs convencionals i cibernètics, una forma de guerra híbrida.
Les defenses de seguretat cibernètica de l’OTAN, desplegades per primera vegada el 2007, estan evolucionant contínuament per mantenir-se al dia amb les amenaces. Aquestes van des del ransomware fins als atacs de denegació de servei als llocs web de l’OTAN, fins a la creació de llocs falsos. West va revelar que la xarxa de l’OTAN experimenta més d’un miliard d’esdeveniments sospitosos diàriament, amb 20-30 que requereixen intervenció.
La col·laboració amb el sector privat és vital per a la defensa, amb la majoria de les capacitats de l’OTAN proporcionades per la indústria. L’OTAN ha llançat un accelerador d’innovació, Diana, per fomentar la innovació en seguretat cibernètica. No obstant això, el sector privat també proporciona capacitats ofensives, disponibles per a la seva compra a la web fosca.
West va expressar la seva preocupació pels riscos existencials de la IA, creient que la comunitat de seguretat està lleugerament darrere de la tecnologia. Defensa una infraestructura i regulació que fomenti la “IA per al bé” mentre contraresta la “IA per al mal”.
La cooperació internacional en seguretat cibernètica es complica per estats com Rússia i Xina, fonts conegudes de cibercrim. West va destacar la importància de la cooperació i el intercanvi d’informació entre “coalicions de nacions amb idees afins” per respondre eficaçment a les amenaces en línia.
Source: New Statesman
Per mitigar amenaces potencials, és important implementar mesures addicionals de ciberseguretat amb l’ajuda d’un soci de confiança com INFRA www.infrascan.net o bé pots provar-ho tu mateix utilitzant check.website.