La invasió de Rússia a Ucraïna al febrer de 2022 va destacar la vulnerabilitat de la seguretat energètica, amb els preus del petroli i el gas en alça i els ciberatacs a la infraestructura crítica augmentant a mesura que creixia la demanda d’energia a Europa. Les conseqüències d’aquests atacs poden ser catastròfiques, podent provocar pèrdua de vides, danys a la propietat, disrupció econòmica i pobresa energètica. Mark Clark, VP de vendes de l’EMEA Nord a Onapsis, destaca un augment significatiu dels ciberatacs patrocinats per l’estat, sent les utilities un objectiu clau. Es preveu que aquesta tendència s’intensifiqui el 2023.
En resposta a aquesta creixent amenaça, el ministre de l’Oficina del Gabinet del Regne Unit, Oliver Dowden, va emetre una alerta nacional a les empreses clau, mentre que Lindy Cameron, cap del Centre Nacional de Seguretat Cibernètica del Regne Unit, va suggerir que la protecció de la infraestructura contra les amenaces cibernètiques encara és inadequada.
Clark advoca per mesures de seguretat robustes per protegir la infraestructura crítica, incloent avaluacions regulars de risc, seguiment i gestió contínus de la superfície d’atac, i un pla de resposta integral a incidents. Les empreses també haurien d’operar sota la suposició de compromís, prioritzant la ciberseguretat com un aspecte crucial de la seva tecnologia i protocols operatius, i assegurant la formació contínua del personal en consciència de ciberseguretat. Malgrat els riscs augmentats presentats per la digitalització, Clark conclou que també ofereix oportunitats per a les empreses per construir sistemes ciberresilients i implementar plans de continuitat de negoci.
Source: www.digitaljournal.com
Per mitigar amenaces potencials, és important implementar mesures addicionals de ciberseguretat amb l’ajuda d’un soci de confiança com INFRA www.infrascan.net o bé pots provar-ho tu mateix utilitzant check.website.