Een belangrijk initiatief is de oprichting van een Cybersecurity Ondersteuningscentrum binnen het EU Agentschap voor Cyberveiligheid (ENISA). Dit centrum zal op maat gemaakte middelen aanbieden, trainingen voor zorgprofessionals verzorgen en tegen 2026 een EU-breed waarschuwingssysteem voor bedreigingen opzetten. Daarnaast zal de Cybersecurityreserve van de EU, zoals voorzien in de Cyber Solidarity Act, technische en financiële ondersteuning bieden bij grootschalige incidenten, terwijl de Cyber Diplomacy Toolbox de EU-reacties op cyberdreigingen zal versterken.
Om de financiering te verbeteren, moedigt de Commissie lidstaten aan om financieel bij te dragen en overweegt ze de invoering van “Cybersecurity Vouchers” om kleinere zorginstellingen te helpen hun verdediging te versterken. Er zijn echter geen extra EU-middelen beschikbaar gesteld aan ENISA voor de uitvoering van het plan.
Zorginstellingen, die vaak minder cybervolwassen zijn, geven meestal prioriteit aan medische apparatuur boven investeringen in IT-systemen, waardoor ze kwetsbaar zijn voor aanvallen. Het plan dringt er ook bij zorgorganisaties op aan om losgeldbetalingen te melden, hoewel dit een omstreden onderwerp blijft.
In lijn met bestaande EU-regelgeving zoals de NIS2-richtlijn en de Cyber Resilience Act, streeft het plan naar een betere voorbereiding. Tegen eind 2025 zal de Commissie na een openbare raadpleging definitieve aanbevelingen doen om een veiligere en veerkrachtigere zorginfrastructuur in de hele EU op te bouwen.
Source: EURACTIV
De European Cyber Intelligence Foundation is een non-profit denktank gespecialiseerd in inlichtingen en cybersecurity en biedt adviesdiensten aan overheidsinstanties. Om potentiële bedreigingen te beperken, is het belangrijk om aanvullende cybersecuritymaatregelen te implementeren met behulp van een betrouwbare partner zoals INFRA www.infrascan.net, of je kunt zelf proberen met check.website.