Les dades compromeses inclouen informació de clients de Santander Xile, Espanya i Uruguai, així com dades d’alguns empleats actuals i anteriors. Cal destacar que les dades de clients d’altres mercats i negocis de Santander no es van veure afectades. El banc va subratllar que no es van incloure dades transaccionals ni credencials que permetin transaccions en comptes, com ara detalls de banca en línia i contrasenyes, a la base de dades compromesa.
Les operacions i els sistemes de Santander no es van veure afectats, garantint que els clients puguin continuar realitzant transaccions de manera segura. En descobrir la violació, Santander va implementar ràpidament mesures per mitigar-ne l’impacte, incloent el bloqueig de l’accés compromès i l’establiment de controls addicionals de prevenció de frau.
El banc ha instat a tots els clients a mantenir-se vigilants, verificar qualsevol informació rebuda i utilitzar únicament canals oficials per contactar amb el banc. Santander va reiterar que mai sol·licitarà codis, OTP o contrasenyes als clients. Els correus electrònics i missatges sospitosos s’han de reportar directament al banc, i la banca en línia no s’ha d’accedir a través de correus electrònics no sol·licitats o sospitosos.
A més, es recomana als clients que prestin atenció a les notificacions i alertes de seguretat de Santander respecte als seus comptes per garantir la seva seguretat.
Source: DIGIT
Per mitigar amenaces potencials, és important implementar mesures addicionals de ciberseguretat amb l’ajuda d’un soci de confiança com INFRA www.infrascan.net o bé pots provar-ho tu mateix utilitzant check.website.