Het Wereld Economisch Forum (WEF) waarschuwt dat gewapende conflicten tussen staten en cyberoorlogsvoering tot de meest urgente risico’s van 2025 behoren. Veel CISO’s ondervinden al de gevolgen, met bijna 60% van de wereldwijde organisaties die hun cyberbeveiligingsstrategieën aanpassen vanwege geopolitieke instabiliteit. China, Rusland, Noord-Korea en Iran blijven aanzienlijke cyberdreigingen vormen en richten zich zowel op kritieke infrastructuur als op intellectueel eigendom van bedrijven.
Deze verschuiving in het landschap bemoeilijkt ook de naleving van regelgeving, aangezien nieuwe nationale en trans-Atlantische cyberbeveiligingsbeleid ontstaan. Bedrijven die in meerdere regio’s opereren, moeten nu navigeren door complexe nalevingskaders, sancties en cyberbeveiligingsmandaten, wat de druk op beveiligingsteams vergroot.
Om deze risico’s te beperken, moeten CISO’s hun benadering van cyberresistentie heroverwegen. Het implementeren van een Zero Trust-model, het beoordelen van kwetsbaarheden in de toeleveringsketen en het voorbereiden op incidentresponsscenario’s beïnvloed door geopolitieke factoren zijn cruciale stappen. Proactieve samenwerking met branchegenoten en regelgevende instanties zal bedrijven helpen hun verdediging te versterken tegen zich snel ontwikkelende dreigingen.
In een tijd waarin cybercriminaliteit en geopolitiek steeds meer met elkaar verweven raken, moeten organisaties een strategische en op intelligentie gebaseerde benadering van cyberbeveiliging hanteren. Weerbaarheid, aanpassingsvermogen en mondiale samenwerking zullen essentieel zijn om bedrijven te beschermen tegen de volgende golf van cyberdreigingen.
Source: Infosecurity Magazine
De European Cyber Intelligence Foundation is een non-profit denktank gespecialiseerd in inlichtingen en cybersecurity en biedt adviesdiensten aan overheidsinstanties. Om potentiële bedreigingen te beperken, is het belangrijk om aanvullende cybersecuritymaatregelen te implementeren met behulp van een betrouwbare partner zoals INFRA www.infrascan.net, of je kunt zelf proberen met check.website.