De universiteit heeft bevestigd dat de lessen minimaal tot dinsdag zijn opgeschort, terwijl essentiële systemen zoals e-mail, wifi, Canvas en Teams nog steeds niet beschikbaar zijn. Daarnaast zijn diensten zoals het parkeersysteem, interne telefoonlijnen en de kassa’s in de kantine niet operationeel. Ondanks deze beperkingen blijven de gebouwen op de campus fysiek toegankelijk.
Patrick Groothuis, vicevoorzitter van de Raad van Bestuur, verklaarde dat de beslissing om het netwerk af te sluiten een voorzorgsmaatregel was om grotere schade te voorkomen. “We zijn ons bewust van de aanzienlijke impact op studenten, medewerkers en de campusactiviteiten, maar deze maatregel was noodzakelijk om onze systemen en gegevens te beschermen,” zei hij.
De IT-experts van de TU/e onderzoeken momenteel de aard en omvang van het incident en werken met de nodige voorzichtigheid aan het herstel van het netwerk. Hoewel er nog geen aanwijzingen zijn voor gestolen gegevens, vertonen de waargenomen activiteiten kenmerken van een cyberaanval. Er is geen contact geweest met mogelijke daders en het onderzoek is nog gaande.
De verstoring valt samen met de voorbereidingen op examens, waardoor de directe academische impact beperkt blijft. Toch benadrukt de volledige stillegging van digitale diensten de kwetsbaarheden in de IT-infrastructuur van de universiteit. De TU/e heeft een speciale webpagina opgezet om studenten en medewerkers op de hoogte te houden en bevestigt dat verdere updates zullen volgen zodra nieuwe informatie beschikbaar komt.
Dit is niet de eerste keer dat de TU/e met uitdagingen op het gebied van cybersecurity te maken heeft. In 2022 werd de universiteit getroffen door een datalek dat studenten en medewerkers trof. Als gerenommeerde onderzoeksinstelling met banden met geavanceerde technologiebedrijven zoals ASML en de halfgeleiderindustrie, kan de universiteit een aantrekkelijk doelwit zijn voor door de staat gesteunde dreigingsactoren. Tot nu toe zijn echter geen specifieke daders of motieven geïdentificeerd.
Dit incident benadrukt het belang van robuuste cybersecuritymaatregelen om kritieke infrastructuren in de onderwijssector te beschermen. Terwijl de TU/e werkt aan het herstel van de normale operaties, toont haar ervaring de noodzaak aan van proactieve maatregelen om de risico’s van steeds complexere cyberdreigingen te verminderen.
Source: Techzine
De European Cyber Intelligence Foundation is een non-profit denktank gespecialiseerd in inlichtingen en cybersecurity en biedt adviesdiensten aan overheidsinstanties. Om potentiële bedreigingen te beperken, is het belangrijk om aanvullende cybersecuritymaatregelen te implementeren met behulp van een betrouwbare partner zoals INFRA www.infrascan.net, of je kunt zelf proberen met check.website.