Deze kwetsbaarheid stelt aanvallers in staat gebruikersgegevens te stelen door slachtoffers te laten navigeren naar een schadelijke map in de Verkenner. Hoewel NTLM officieel niet meer wordt ondersteund door Microsoft, heeft de kwetsbaarheid invloed op verschillende Windows-versies, waaronder de nog steeds populaire Windows 10 en het inmiddels niet meer ondersteunde Windows 7. Voor nieuwere Windows-versies wordt een officiële patch verwacht, maar gebruikers van oudere systemen blijven mogelijk langdurig kwetsbaar.
Om de dreiging te verminderen heeft 0Patch een gratis micropatch uitgebracht die een tijdelijke oplossing biedt, vooral waardevol voor oudere systemen die geen officiële updates meer ontvangen. Omdat het om een niet-officiële patch gaat, moeten gebruikers echter zorgvuldig de risico’s afwegen van het gebruik van een niet-gecertificeerde oplossing.
Naast deze kwetsbaarheid heeft 0Patch nog zes andere zero-day kwetsbaarheden geïdentificeerd, waarvan drie eveneens NTLM betreffen. Microsoft heeft besloten enkele van deze kwetsbaarheden niet aan te pakken en ze als “won’t fix” te classificeren. In deze gevallen worden de micropatches van 0Patch een cruciaal hulpmiddel voor bescherming.
De NTLM-kwetsbaarheid is een duidelijke herinnering aan het belang van overstappen op geavanceerdere beveiligingstechnologieën. In een steeds meer verbonden digitale wereld is het essentieel om prioriteit te geven aan robuuste cybersecuritymaatregelen om de gegevensintegriteit en de bescherming van gebruikers te waarborgen.
Source: Tecnoandroid
De European Cyber Intelligence Foundation is een non-profit denktank gespecialiseerd in inlichtingen en cybersecurity en biedt adviesdiensten aan overheidsinstanties. Om potentiële bedreigingen te beperken, is het belangrijk om aanvullende cybersecuritymaatregelen te implementeren met behulp van een betrouwbare partner zoals INFRA www.infrascan.net, of je kunt zelf proberen met check.website.