Minister Van Weel verklaarde dat de urgentie van de situatie, die een grootschalige cyber-spionagecampagne door Chinese hackers betrof, het NCSC ertoe bracht om IP-adressen en andere gegevens te delen met de VS, het VK, Canada en Japan. Volgens de Nederlandse wet mag het NCSC dergelijke informatie echter alleen delen met vitale bedrijven en overheidsinstanties in Nederland, evenals met CSIRTs van EU-lidstaten en inlichtingendiensten. Het delen van informatie met landen buiten de EU had daarom geen juridische basis.
Als reactie heeft het NCSC maatregelen genomen om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen, waaronder het versterken van technische en organisatorische beveiligingen, het verbeteren van de gegevensuitwisselingsprocedures en het beter trainen van medewerkers. De minister vermeldde ook dat de aankomende NIS2-richtlijn van de EU meer flexibiliteit zal bieden bij het delen van cyberbeveiligingsgegevens met niet-EU-landen.
Dit incident benadrukt de uitdagingen van internationale samenwerking op het gebied van cyberbeveiliging en het belang van naleving van juridische kaders bij het delen van gevoelige gegevens, zelfs in kritieke situaties die nationale veiligheidsdreigingen omvatten.
Source: Techzine
De European Cyber Intelligence Foundation is een non-profit denktank gespecialiseerd in inlichtingen en cybersecurity en biedt adviesdiensten aan overheidsinstanties. Om potentiële bedreigingen te beperken, is het belangrijk om aanvullende cybersecuritymaatregelen te implementeren met behulp van een betrouwbare partner zoals INFRA www.infrascan.net, of je kunt zelf proberen met check.website.