De 3e EU-Oekraïne Cyberdialoog die maandag plaatsvond, leverde een veelzijdige aanpak op. Beide partijen herbevestigden hun inzet voor verantwoordelijk staatsgedrag in cyberspace, een cruciale stap om toekomstige cyberaanvallen af te schrikken. Samenwerking op het gebied van cyberdiplomatie in internationale fora zal hun stemmen verder versterken en wereldwijde normen vormgeven.
Gezien het evoluerende dreigingslandschap zullen de EU en Oekraïne samenwerken om hun cybersecurity-raamwerken te harmoniseren. Oekraïne zal zijn wetgeving afstemmen op de EU’s Netwerk- en Informatieveiligheidsrichtlijn (NIS) 2, waardoor de kritieke infrastructuur en de veerkracht van de toeleveringsketen worden versterkt. Deze harmonisatie gaat echter verder dan technische details. Het bevordert een uniforme benadering van cyberverdediging, waardoor het voor aanvallers moeilijker wordt om kwetsbaarheden over de grenzen heen uit te buiten.
De dialoog was niet alleen theoretisch. De EU en Oekraïne kwamen overeen om de informatie-uitwisseling over cyberdreigingen, risico’s en crisisbeheer te verbeteren. Dit verbeterde situationeel bewustzijn zal helpen om het cyberlandschap in realtime te begrijpen en lopende en toekomstige Russische cyberaanvallen te bestrijden.
De inzet van de EU voor de cyberweerbaarheid van Oekraïne is onwankelbaar. De Unie heeft blijvende steun toegezegd door middel van initiatieven zoals “CyberEast” en samenwerking met lidstaten via het Tallinn-mechanisme, een platform voor de coördinatie van cyberverdedigingsinspanningen.
Source: The Cyber Express
De European Cyber Intelligence Foundation is een non-profit denktank gespecialiseerd in inlichtingen en cybersecurity en biedt adviesdiensten aan overheidsinstanties. Om potentiële bedreigingen te beperken, is het belangrijk om aanvullende cybersecuritymaatregelen te implementeren met behulp van een betrouwbare partner zoals INFRA www.infrascan.net, of je kunt zelf proberen met check.website.