La regulació sobre solidaritat cibernètica té com a objectiu enfortir la capacitat de la UE per detectar, enfrontar i respondre a amenaces i incidents de ciberseguretat. Introdueix mecanismes per fer a Europa més resilient i reactiva a través d’una cooperació millorada. Central en la llei és l’establiment d’un Escut Cibernètic Europeu, una infraestructura paneuropea composta per Centres d’Operacions de Seguretat (SOC) a tota la UE. A més, es crearà un mecanisme d’emergència cibernètica i una reserva de ciberseguretat de la UE, que consistirà en serveis de resposta a incidents de proveïdors privats de confiança sota contracte, llests per intervenir a petició d’un estat membre o institucions de la UE en cas d’atacs a gran escala. També s’ha enfortit el paper de l’Agència de la Unió Europea per a la Ciberseguretat (ENISA), especialment per a l’anàlisi post-atac.
El Ministre Espanyol de Transformació Digital, José Luis Escrivá, va destacar que l’acord és un altre pas cap a la millora de la resiliència cibernètica a Europa, potenciant les capacitats de la UE i els estats membres per preparar-se, prevenir, respondre i recuperar-se de manera més eficient i efectiva de amenaces cibernètiques a gran escala.
La proposta de la Comissió té com a objectiu principal donar suport a la detecció i consciència d’amenaces i incidents cibernètics significatius o a gran escala, enfortir la preparació, protegir entitats crítiques i serveis essencials, i reforçar la solidaritat a nivell de la UE, la gestió de crisi i les capacitats de resposta.
La posició del Consell manté l’orientació general de la proposta de la Comissió, però modifica l’esborrany de la regulació en diversos aspectes, incloent aclarir la terminologia, adaptar el text a les especificitats dels estats membres i enfatitzar la naturalesa voluntària de la participació dels estats membres en els mecanismes establerts.
L’acord sobre la posició comuna del Consell permetrà a la presidència entrant iniciar negociacions amb el Parlament Europeu sobre la versió final de la legislació proposada. El pressupost total per a totes les accions sota l’Acta de Solidaritat Cibernètica de la UE és de 1.100 milions d’euros, amb aproximadament dos terços finançats per la UE a través del programa Europa Digital.
Source: CorCom
Per mitigar amenaces potencials, és important implementar mesures addicionals de ciberseguretat amb l’ajuda d’un soci de confiança com INFRA www.infrascan.net o bé pots provar-ho tu mateix utilitzant check.website.